De opmars van kunststof

Kunststof is in de huishoudelijke omgeving niet meer weg te denken. Inmiddels is kunststof ook bezig met een opmars binnen de industrie; waarbij afnemers steeds de duurzaamheid van kunststof verkiezen boven het gebruik van staal of rvs.

Voordelen kunststof onderdelen ten opzichte van metaal

plastic vs metal gearingMetalen (machine) onderdelen zijn vaak de makkelijkste en meest vertrouwde keuze. Maar kunststof onderdelen bieden vaak meer mogelijkheden. In sommige gevallen zijn ze zelfs een beter of goedkoper alternatief dan het traditionele metalen product.

Misschien heeft u er nog nooit bij stilgestaan dat uw (machine) onderdelen ook in kunststof kunnen worden gemaakt. En dat kunststof onderdelen wel eens veel interessanter zouden kunnen zijn dan traditionele metalen producten. Wij laten u graag onze top 5 voordelen van kunststof ten opzichte van metaal zien.

Chemische bestendigheid / geen roestvorming

Elk metaal oxideert, waardoor de mechanische kwaliteit naar verloop van tijd verslechtert. Kunststof is niet aan roest onderhevig: kunststof is goed bestand tegen weersinvloeden. Ook kan kunststof beter tegen zuren dan metalen

De prijs

Kunststoffen zijn goedkoper dan metalen en kunnen eenvoudig worden verwerkt. Hierdoor zijn producten van kunststof goedkoper dan vergelijkbare producten van bijvoorbeeld aluminium of staal.

Lichter in gewicht

Kunststof heeft een lage soortelijke massa. Het gevolg is dat een kubieke meter kunststof aanzienlijk lichter is dan een kubieke meter staal. Uw voordeel is dat kunststof het gewicht van het product fors reduceert. Bij machines waarbij gewicht een belangrijke rol speelt, biedt het gebruik van kunststof veel kansen.

Meer en betere isolatie

Elk metaal zal tot op zekere hoogte elektriciteit geleiden. Kunststoffen daarentegen werken isolerend. Hierdoor zijn kunststoffen bij uitstek geschikt voor de behuizing van machines en voor de isolatie van elektriciteitskabels. Zo wordt voorkomen dat delen van een machine ongewenst een spanningsveld gaan vormen.

Veelzijdigheid

De hoeveelheid vormen die met kunststof kan worden gemaakt, is eindeloos. Kunststoffen kunnen worden geperst, gespoten en gegoten. Of geëxtrudeerd en gesmolten, om ze vervolgens met lucht op te blazen tot dun plastic. Door te lassen kunnen thermoplastische kunststoffen bovendien aan elkaar worden bevestigd.

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar top